Op werkdagen voor 16.00 besteld, dezelfde dag verzonden

Textielverzorging

Leer hoe je verschillende soorten textiel zoals viscose, polyester, linnen, katoen en meer kunt verzorgen met onze handige gids. Ontdek was- en drooginstructies, tips voor het verwijderen van pluisjes en vlekken, en meer. Bekijk nu onze pagina voor deskundig advies over textielverzorging!

Viscose

Viscose is een natuurlijk materiaal, afgeleid van houtpulp (cellulose). Het heeft uitstekende vochtabsorberende en antistatische eigenschappen, en staat bekend om zijn zachte en ademende karakter.

Viscose kan met de hand gewassen worden op een maximale temperatuur van 40 graden Celsius. Omdat viscose kwetsbaarder wordt wanneer het nat is, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en hard wrijven of borstelen te vermijden.

Bij machinewas dient de temperatuur niet hoger te zijn dan 40 graden Celsius, om krimpen en slijtage te voorkomen. Het is raadzaam om viscoseproducten te wassen op een wol- of zijdeprogramma met een mild wasmiddel. Vermijd het wassen van viscose met kledingstukken die scherpe elementen bevatten, zoals ritsen, om beschadiging van de stof te voorkomen.

Viscose kan veilig gestreken worden, bij voorkeur aan de binnenkant om glans te voorkomen. In geval van krimp na het wassen, kan strijken aan de binnenkant helpen om het kledingstuk weer langer te maken. Stel het strijkijzer niet op de hoogste temperatuur in om de stof te beschermen.

Vlekken op viscose kunnen het best behandeld worden met een vloeibaar wasmiddel. Breng het wasmiddel rechtstreeks aan op de vlek en was het kledingstuk vervolgens met de hand of in de wasmachine.

Polyester

Polyester is een synthetische vezel gemaakt van aardolie en aardgas. Het staat bekend om zijn duurzaamheid, kleurvastheid en lichte, ademende eigenschappen.

Polyester kan veilig in de wasmachine gewassen worden op maximaal 40 graden Celsius. Het wordt aanbevolen om het synthetische of fijne wasprogramma te gebruiken, en bij het wassen van jassen deze binnenstebuiten te keren.

Polyester kan meestal veilig in de droger op een lage temperatuur gedroogd worden. Eventuele kreukels kunnen verwijderd worden met een strijkijzer op een lage stand, om beschadiging van de stof te voorkomen.

Hoewel polyester en polyamide beide synthetische vezels zijn, verschillen ze in samenstelling en eigenschappen. Polyamide is over het algemeen duurzamer en gevoeliger voor warmte dan polyester, waardoor het belangrijk is om de juiste zorginstructies te volgen.

Linnen

Linnen is een natuurlijke, luchtige stof gemaakt van vlasvezels. Het staat bekend om zijn duurzaamheid, ventilatie en isolerende eigenschappen, evenals zijn antiallergische en antibacteriële kenmerken.

Linnen dient gewassen te worden op een fijnwasprogramma met een maximale temperatuur van 95 graden Celsius. Het wordt aanbevolen om geen bleekmiddel te gebruiken en linnen altijd warm te wassen om bacteriën te verwijderen.

Linnen dient niet in de wasdroger gedroogd te worden, omdat hete lucht de vezels kan beschadigen. Het wordt aanbevolen om linnen plat te drogen, weg van direct zonlicht, om verkleuring te voorkomen.

Hoewel katoen en linnen beide natuurlijke vezels zijn, verschillen ze in oorsprong en productieproces. Linnen wordt gemaakt van vlasvezels, terwijl katoen afkomstig is van de katoenplant. Linnen heeft over het algemeen vergelijkbare eigenschappen als katoen, maar is duurzamer en vereist specifieke zorginstructies.

Katoen

Katoen is een natuurlijk materiaal afkomstig van de katoenplant. Het staat bekend om zijn duurzaamheid, vochtabsorberende en luchtdoorlatende eigenschappen, evenals zijn gemakkelijke reiniging.

Katoen kan veilig in de wasmachine gewassen worden, maar krimpt mogelijk bij hogere temperaturen. Het wordt aanbevolen om katoen de eerste keer op een lage temperatuur te wassen en niet direct in de droger te doen om krimp te voorkomen. Nieuwe katoenen ontwerpen dienen eerst gewassen te worden om krimp te minimaliseren.

Lycocell/Tencel

Lyocell, ook bekend als Tencel, is een natuurlijke vezel gemaakt van houtpulp. Het staat bekend om zijn ademende eigenschappen en duurzaamheid, hoewel het iets duurder kan zijn in aanschaf.

Lyocell kan met de hand gewassen worden met een mild wasmiddel op een koud programma, of in de wasmachine op een fijnwasprogramma. Het wordt aanbevolen om het materiaal te beschermen in een wasnetje om slijtage te voorkomen.

Lyocell is bestand tegen kreukels en kan veilig aan de lucht worden gedroogd of in de droger op een gemiddelde temperatuur worden gedroogd.

Elastaan

Elastaan, ook bekend als spandex, is een synthetische vezel met een grote rekbaarheid en behoud van vorm. Het wordt vaak gebruikt in rekbare kledingstukken zoals ondergoed en sportkleding.

Elastaan kan gewassen worden op 30 graden Celsius, maar mag niet in de droger. Het wordt aanbevolen om elastaan niet bloot te stellen aan hoge temperaturen om beschadiging te voorkomen.

Elastaan is een synthetische vezel die zeer elastisch is, terwijl katoen een natuurlijke vezel is die niet elastisch is. Door de twee te combineren, ontstaat een stof die zowel rekbaar als comfortabel is.

Zijde

Zijde is een luxe stof gemaakt van cocons, bekend om zijn natuurlijke glans en temperatuurregulerende eigenschappen.

Zijde dient alleen met de hand gewassen te worden op een koud programma, met een mild wasmiddel zonder alkaliën. Het wordt aanbevolen om zijde te beschermen in een kussenhoes of waszak om beschadiging te voorkomen.

Zijde mag niet in de droger en dient plat te drogen om krimp en beschadiging van de vezels te voorkomen.

Wol

Wol is een natuurlijk materiaal afkomstig van dieren, bekend om zijn elasticiteit en vochtafstotende eigenschappen.

Wol dient gewassen te worden op een wolwasprogramma met een maximale temperatuur van 20-30 graden Celsius, en met een fijnwasmiddel zonder wasverzachter.

Wol dient plat te drogen om vervorming te voorkomen, omdat het ophangen van natte wol kan leiden tot rekken en vervorming van de vezels.

Meer weten over onze producten?

Volg onze blog

Daarin lichten wij fabrikanten en leveranciers uit welke alles vertellen over onze kleding.